ide-ne-kattints

Termékeink

Anyagleadási kislexikon

ANYAGLEADÁSI KISLEXIKON

RGB vagy CMYK?
Számítógép monitorok, laptopok, okostelefonok RGB (additív – összeadásos) színkeverést használnak a színek megjelenítésére, míg a digitális nyomtatóak CMYK (kivonásos) színkeverést. Az RGB és CMYK színkeverési rendszerek közötti különbség eredményezi azt, hogy más színek látható a monitoron és a nyomtatási végeredményen.

PrintPix Nyomda rgb, cmyk


RGB (additív színkeverés):
Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes monitorokon ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak. A megjeleníthetőség érdekében a monitor a képeket képpontokká alakítja át, amelyeket vörös, zöld és kék színsugarakként vetít ki.

CMYK (négyszínnyomás):
Négyszínnyomás; a színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).

Direkt szín:
Színminta vagy Pantone-szám alapján meghatározott szín, amelyet a nyomda kever ki Pantone alapszínekből (8 fajta van). Arculatok, és logók színeinél van jelentősége. Azonos szín másképp jelenik meg a különböző  felületű papírokon, így van minden színnek fényes (Coated) és matt, szívóképes papírra nyomott (Uncoated) változata. Fontos, digitális nyomtatásnál a direkt színek nem nyomtathatóak.

Proof:
Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat, a színes nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére. A digitális nyomdán történő ellenőrzés két dologban is jelentősen eltér az ofszetnyomástól:

  • A digitális ellenőrző példány (proof) nyomása ugyanazon a gépen történik mint maga a gyártás, így a tervező pontosan azt látja, amit meg szeretne nézni. Ez az ofszet nyomás esetén nem valósítható meg.
  • A digitális ellenőrzés (proof) sokkal kevesebbe kerül mint egy megfelelő minőségű ofszet ellenőrző nyomás.

DPI:
„Dots per inch” (azaz képpont per hüvelyk). Annak megadására szolgál, hogy egy képen milyen sűrűn találhatók egymás mellett az azt alkotó képpontok. Használják szkennerek, nyomatók felbontásának megadására is.

 PrintPix Nyomda


Vágójel:
A vágójelek finom, vékony vonalak, melyek a vágatlan nyomott íven pozicionálják a nyomdatermék végformátumát. Megadják a vágás, hajtás stb. helyét a montírozás, nyomtatás és a végfeldolgozás számára. Vágójel közelébe (3-5mm-re) lényeges grafikai elem ne kerüljön, mert vágódhat a grafika.

Felületkezelés:
Katalógus külső felületén (borító és hátlap) fóliázása. Lakkozás a nyomott felület kopásállóságát növeli, meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Fényes vagy matt változatban létezik. Formalakkozás esetén csak a fényes lakk kerül felhasználásra, és csak meghatározott részeket (betűt, képet, alakot, emblémát) vonunk be vele. Tucatnyi eljárás közül választhatunk, de a legkedveltebbek a:

  • fóliázás
  • UV lakk
  • hibridlakk
  • dombornyomás
  • prégelés

katalógus, brosúra gyorsa, kiváló minőségben. Ragasztott kötés, spirálkötés, irkafűzött kötésKedvezmény

Jelentkezzen be!

Bankkártyás fizetés bélyegző webáruházunkban.

HD minőségű nyomtatás

Referencia

Bathó G. Zoltán

"Nem először, és nem utoljára vettem igénybe a szolgáltatásukat. Eddig kivétel nélkük pontosan, professzionálisan, hibátlanul dolgoztak.

Egy ideig még kértem be árajánlatokat más cégektől is, de már leszoktam róla: úgyis mindig a printpix adja a legjobb árat rövid határidőre. Őszintén gratulálok a csapatnak, bárcsak más szolgáltatásoknál is találnék olyan megbízható céget, mint a Printpix."

Bathó G. Zoltán
értékesítési tanácsadó
Sales 2.0

Tovább olvasom

Ingyen parkolás a nyomdánálNavigáció a nyomdában

Elérhetőségeink

PrintPix Nyomda és Grafikai Stúdió

1032 Budapest, Bécsi út 171.

Nyitva tartás:

H-P: 8:00-18:00, Sz-V: Zárva

Központi telefonszámunk:

+36 1 445 3000

Központi e-mail címünk:

ertekesites##kukac##printpix.hu

PrintPix NYomda facebook profiljaPrintPix Nyomda Google+ profilja

1032 Budapest,

Bécsi út 171.

 

Telefon: +36 1 445 3000

Mobil: +36 30 216 5500

simple online fizetés

akadalymentesitett_nyomda

Facebook
Galéria

Munkáink

Rólunk