Anyagleadási útmutató

A nagyipari nyomtatásban alkalmazott állományok eltérnek az otthon végzett nyomtatásban használtakhoz képest. Amennyiben nyomdakész anyagot szeretne leadni számunkra, kérjük figyelmesen olvassa végig az alábbi útmutatókat, vagy juttassa el grafikusa részére, hogy ez alapján tudja elkészíteni grafikai anyagát.

Klikk ide: Kis formátum nyomdakész anyagleadási útmutató

Klikk ide: Széles formátum nyomdakész anyagleadási útmutató

 

Kis formátum (A3-as méretig)

 • Fájlformátum: CMYK Composite PDF
 • Képek: CMYK, minimum 300 DPI, lehetőleg jpg tömörítés nélkül, beágyazva a pdf-be 1:1 méretarányban, kifutó 3 mm.
 • Betűtípusok: Az állományban levő összes font legyen beágyazott, vagy legörbézett, egyéb esetben csatolják a betűtípusokat.
 • Szöveg: Figyelem! A tartalmi és nyelvtani hibákért a jóváhagyott és elfogadott látványterv után nem áll módunkban felelősséget vállalni.
 • Színek: Csak a ténylegesen nyomásra kerülő színek legyenek az anyagban. Direkt színek alkalmazásakor kizárólag a megfelelő elemek (objektumok, betűtípusok, képek...) legyenek direkt színben megadva, amelyek, a megrendelésben is direkt színként szerepelnek. A felesleges direkt színeket kérjük CMYK-színrendszerbe átalakítani.
 • Felületnemesítés: UV-lakk, effektlakk, dombornyomás és egyéb felület nemesítési eljárás, illetve stancforma használata esetén, kérjük ezeket a rétegeket direkt színként (külön színkivonaton) megadni, vektoros formátumban, görbézve.
 • Méretek: A megrendelésben meghatározott méret szerint kérjük a leadott állományok méretezését. Kifutó esetén  +3-3 mm, könyvnél +5-5 mm ráhagyást kérünk. (Kifutó: olyan grafikai és képi elemek, melyek a papír széléig kiérnek, azaz nincs fehér margó. Szerkesztéskor a vágási szélen 3 ill. könyv esetén 5 mm-rel túl kell futtatni a grafikai elemet.
 • Oldalak: Az oldalakat vágójelekkel és szükség esetén hajtás-, ricc-, perforálás jelekkel kérjük leadni. (vágás, riccelés: folyamatos vonal, hajtás: szaggatott vonal, perforálás: pontvonal). A borító oldalait (B4-B1 borító külső oldal, B2-B3 belső oldal) oldalpárban, a belíveket oldalanként, tehát nem oldalpárban, egy fájlban kérjük. Ha a kiadvány üres oldalt tartalmaz, az a leadott állományban is a megfelelő helyen szerepeljen.
 • Egyéb paraméterek Ragasztókötés esetén a gerinc és az esetleges nyitó bígelés méretet a borító oldalpár méretébe bele kell számolni. Irkatűzés esetén az oldalak számának 4-gyel oszthatónak kell lennie.
 • Kifutó: Ha a körülvágott kiadványban a képek (tónusok) és egyéb grafikai elemek a vágás vonaláig érnek, azokat a vágás vonalán túl kell futtatni. Mivel a vágás pontatlansága milliméter nagyságrendű is lehet, ha azt akarjuk, hogy a körülvágás mentén nem maradjon fehér szegély akkor a képet (tónust) és az összes grafikai elemet a lapszéleken legalább 3-3 mm-t kell hagyni kifutni. Olyan elemek esetében,  amelyeknél szintén problámát okozhat ha belevágnak, a szélektől befelé 3-5 mm margót kell hagyni a vágástól.

Az honlapon található elkészítési határidők csak a megfelelően leadott nyomdakész anyagok esetén érvényesek.

Nem megfelelő nyomdai formátumok: például: Word (.doc), Excel (.xls), Powerpoint (.ppt), Publisher (.pub)

Nem megfelelő nyomdai formátumok: doc, xsl, ppt, pub

 

Amennyiben nem a megfelelő nyomdai formátumban érkeznek az anyagok, úgy javasoljuk, hogy bízza ránk az állományok nyomdakész előkészítését a megfelelő minőség érdekében.

 

Széles formátum (A3 méret felett)

FÁJLFORMÁTUM:

 • vektoros anyagok esetében: kompozit PDF, CMYK, PDF 1.6 szabvány, Fogra 39L színtér. A használt fontok legyenek görbévé alakítva. Ha Pantone színeket is tartalmaz a dokumentum, kérjük a megrendelésnél jelezze.
 • raszteres anyagok esetén: CMYK TIF, LZW tömörítés, összeolvasztott rétegek. Fogra 39L színtér. A felbontás 96-300 dpi között legyen 100%-os méretben. Az optimális nyomatminőséghez az ezen határok között elérhető legnagyobb natív felbontást érdemes használni.
 • Kérjük zárt állományokat adjon le. Nyitott állományok (.ai, .pdf, .psd) esetében kérjük mellékeljen egy .jpg formátumú látványtervet. Kérjük mellékelje a használ fontokat, logókat, képeket is. Nyitott állományok leadása esetén szerkesztési díjat számítunk fel.

ELLENŐRZÉS: Kérjük nézze át tartalmilag és nyelvtanilag a küldött grafikai anyagot, mert kollégáink csupán technikailag ellenőrzik a kapott állományokat. A gyártást követően felfedezett tartalmi hibákat (elírások, helyesírási hibák) csak újragyártással tudjuk orvosolni.

SZINPROFIL: Nagyformátumú nyomtatóink Fogra39 színprofilt használnak, így színhelyességet csak az erre előkészített anyagoknál tudunk garantálni. Színhelyesség esetén mindenképp szükséges próbanyomat készítése, vagy megrendelő által hozott mintanyomat leadása. Ettől eltérő esetekben reklamációt sajnos nem tudunk elfogadni.

RGB SZÍNEK: Általánosságban Fogra 39L CMYK színtérrel dolgozunk. Fotó kiállítások esetében RGB színtérből is tudunk dolgozni. Ha ezt szeretné kérni, kérjük a megrendelésnél külön jelezze.

SZÍNÁTMENETEK: Adobe Illustrator-ban készített színátmeneteknél Object/Expand/Gradient Mesh legyen bepipálva, illetve Photoshop átmeneteknél 2-4 % noise effektet tanácsos használni (így a színátmenet lépcsőzetessége kiküszöbölhető).

MÉRETEK ÉS KIFUTÓ:

 • A megrendelésben meghatározott méret szerint kérjük a leadott állományok méretezését. Kifutót a nagy formátumon készülő plakátokra és molinókra nem szükséges szerkeszteni, továbbá formariccelt fehér hátterű anyagoknál szintén nem kell kifutó a grafikára.
 • Kifutó szükséges a nem fehér hátterű riccelt matricáknál. A matrica méretétől függően minimum 3 mm, maximum 20 mm legyen ennek mérete.
 • Ugyanekkora belső margót is kell tartani.
 • Kifutó szükséges a táblára kasírozandó vinyl nyomatok esetében. A kifutó mérete 3-5 mm legyen.
 • A molinókon a ringlik a vágott széltől számítva 40 mm-es sávba esnek. Kérjük erre a területre ne tervezzen olyan grafikai elemet, logót, feliratot, ahol ez problémát okozhat.

FORMARICCELÉS ÉS BETŰKIVÁGÁS: a riccgörbét kérjük vektorosan, külön oldalon vagy layeren leadni. A riccgörbe direkt szín legyen, amelynek a neve CutContour.

FEHÉR NYOMTATÁS: általában a víztiszta vinylnél alkalmazott nyomtatási mód, amikor problémát jelenthet, hogy a nyomtatási kép átlátszó marad, mivel a festék nem fedőfesték. Fehér alányomással erősebben fedő felületet érhetünk el. Az eljárás szintén vektoros formátum esetén alkalmazható, külön layeren/oldalon direkt színként jelölve a fehér festékkel nyomtatatandó területet. A direkt szín neve legyen RDG_WHITE Színátmenetet nem tudunk fehér színnel nyomtatni, csak vektorok által határolt teli flekkeket.

HATÁRIDŐK ÉS SZERKESZTÉSI DÍJ: a tőlünk kapott visszaigazolásban szereplő határidő nyomdakész grafika leadása esetén érvényes. Ha a grafika nem nyomdakész, akkor az új határidőt a szerkesztés és jóváhagyás közben egyeztetjük le. Ilyen esetben szerkesztési óradíjat számítunk fel.

Facebook
Galéria

Munkáink

Rólunk