Tippek a könyvnyomtatáshoz

További híreink »

Amikor az írónak kész van a kézirata, akkor nem árt megkeresni azt a nyomdát, ahol a remekműve végre testet ölthet könyvnyomtatás formájában. Egyre népszerűbb ma már, hogy nem kiadón keresztül kerül a könyvesboltok polcaira egy könyv, hanem magánkiadásban.

Ilyenkor viszont a helyzet néha ijesztő lehet. Főleg elsőkönyves szerzőknek, akiknek meg kell birkózniuk a nyomdai fogalmakkal, a különböző technológiai lehetőségekkel. A nyomtatás ezen a szinten nem csak arról szól, hogy átküldjük a doksit, és ráküldik a nyomtatóra.

Na, de tételezzük fel, hogy megvolt a könyvkiadás minden fontos állomása, amin a kéziratnak át kell esnie, és már akár a kompozit pdf is a kezében van. Ekkor merülhet fel önben a jogos kérdés: Hogyan tovább?

Mutatunk néhány lehetőséget, amit egyrész mérlegelni kell, másrészt remek ötleteket is adhat. Főleg elsőkönyves szerzőknek ajánlott végigmenni ezeken a kérdéseken, mielőtt belevágnak a nyomtatásba.

 

A könyvnyomtatás első nagy kérdése

Elsőkönyves szerzők körében nagy fejvakarást szokott okozni az a dilemma, hogy mikor érdemes a digitális nyomtatást választani, és mikor az ofszet megoldást. A két technológia között azonban nem csak árnyalatnyi különbség van.

Talán a legfontosabb kérdéskört érintve a költséghatékonyságot vegyük alapul. Míg az ofszet technológia a nagy példányszám esetén lesz a megfelelő választás, addig a kis példányszám tekintetében a digitális lesz a nyerő.

Ezenkívül még el kell dönteni azt is, hogy kemény táblás legyen a könyv vagy puha táblás. Sok elmélet kering arról, hogy vajon melyik a jobb, de egyik esetben sem kell lemondanunk a lehetőségekről. Mindkét verzióban elérhető a digitális és az ofszettechnológia, és még a különböző felületnemesítési eljárások is.


 

Digitális nyomtatás

Maradva az elsőkönyves szerzőknél, a kis példányszám miatt a digitális nyomtatási eljárás van jobban előtérben. Mindamellett, hogy ilyen esetekben költséghatékony megoldás, még sokkal gyorsabb is, mint az ofszettechnológia.

Az anyagleadási formátumok is könnyebben elérhetők magánemberek számára, mint az ofszet változatban. Egy digitális könyvnyomtatás esetén a kézirat leadható pdf, tif, eps, vagy jpg kiterjesztésű fájlként.

Sok esetben a nyomdák rendelkezésre állnak a kompozit anyagok előállítása kapcsán is, mert előfordul az is, hogy nem nyomdakész állapotban kerül a nyomdához a kézirat. Viszont akár az ofszet-, akár a digitális nyomtatás esetén is nagyon fontos, hogy megfelelő nyomdakész anyag kerüljön a rendszerbe.


Mitől függ a könyvnyomtatás ára?

A nyomdát felkereső ügyfelek nagyon gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy mitől függ, hogy mennyibe fog kerülni a nyomtatott könyvek egyetlen példánya. Éppen ezért csokorba gyűjtöttük önnek, hogy milyen szempontokat veszünk figyelembe egy kiadandó könyv nyomdai költségének kiszámítása során.

  • a könyv mérete és formátuma

  • nyomtatandó példányszám

  • hány oldalas a könyv

  • színes oldalak száma a belívben

  • lesz-e szerkesztési költség, vagy nyomdakész a kézirat

Ezeknek a paramétereknek az ismeretében tudja a nyomda is megbecsülni a könyvnyomtatás várható költségét. Kisebb-nagyobb változtatások mindig beleférhetnek, de sajnos az árakon néha egy apróság is drasztikusan tud változtatni.

Érdemes a nyomdával minden elképzelést megosztani, mert így sokkal könnyebben kaphat olyan árajánlatot, ami valóban tükrözni fogja az elkészülő könyv költségeit.

Érdemes akár telefonon, akár e-mail útján vagy éppen személyesen érdeklődni. Bátran vegye fel a kapcsolatot a nyomdával, de ezek nélkül az információk nélkül a nyomda sajnos nem fog tudni valós árajánlatot adni.

Irány a könyvnyomtatás oldal »

 

További híreink »
Facebook
Galéria

Munkáink

Rólunk